Na co zwrócić uwagę przed zakupem grilla ogrodowego?
1. Jakie są rodzaje grillów?
2. Co warto sprawdzić przed zakupem grilla?
3. Dodatkowe wyposażenie w grillach
4. Czyszczenie i konserwacja grilla
Jakie są rodzaje grillów?
Obecnie wybór grillów jest dość szeroki. Decydując się na grill ogrodowy, możemy pomyśleć o wybudowaniu grilla murowanego, który spełni swą rolę przez kilkanaście sezonów. Takie rozwiązanie da nam poczucie solidności, a także możliwość wymurowania takiego pieca, który spełni nasze oczekiwania, zarówno pod względem technicznym, jak i estetycznym. Jeśli zaś nie dysponujemy odpowiednim miejscem na zabawę w murowanie grilla, możemy wziąć pod uwagę inne rozwiązania. Dostępne są np. grille gazowe i elektryczne, węglowe, czy też grille ogrodowe metalowe, chyba najpopularniejsze ze wszystkich. Do zalet urządzeń gazowych należy to, że żywność na nich przygotowywana jest o wiele zdrowsza, niż ta pieczona na urządzeniu opalanym węglem. Grill elektryczny może być używany także w pomieszczeniach zamkniętych, dzięki czemu sezon na pieczenie może trwać cały rok. Z kolei grille ogrodowe są przeważnie niewielkie, łatwo pakowalne i bez kłopotu można je przechować na strychu lub w piwnicy. Oprócz grillów niewielkich możemy nabyć urządzenia z kilkoma rusztami do pieczenia, dzięki którym będziemy mogli zrealizować naprawdę duże przyjęcie w ogrodzie. Ostateczny wybór leży w naszych rękach.
Co warto sprawdzić przed zakupem grilla?
Przed zakupem grilla musimy sobie odpowiedzieć na kilka pytań. Dla większości z nas istotny jest komfort użytkownika. W przypadku urządzeń gazowych i elektrycznych trzeba pamiętać o konieczności ich podłączenia do bezpiecznego zasilania. Grill powinien także dysponować porządną konstrukcją. Tu nie ma miejsca na chybotliwe rozwiązania za kilkadziesiąt złotych. Bylejakość może być przyczyną tragedii. Nie możemy sobie n ato pozwolić. Grille węglowe powinny być wyposażone w specjalne pokrywy z otworami wentylacyjnymi, dzięki którym proces pieczenia będzie przebiegał prawidłowo. Dodatkowo pokrywa taka chroni pieczone przez nas mięso lub warzywa przed podmuchami nagłymi wiatru lub opadami deszczu. Wygodny grill typu trójnóg albo grill okrągły niewielkich rozmiarów będą strzałem w dziesiątkę dla tych z nas, którzy lubią przygotowywać jedzenie nad brzegiem jeziora lub na łące. Dokładne rozpoznanie naszych potrzeb pozwoli nam na zakup odpowiedniego urządzenia.
Dodatkowe wyposażenie w grillach
Kupując grill warto zwrócić uwagę na jego dodatkowe wyposażenie. Dobrym rozwiązaniem będzie tutaj wbudowany termometr, dzięki któremu będziemy mogli śledzić jak przebiega pieczenie wewnątrz urządzenia. Unikniemy wówczas nieprzyjemnych niespodzianek w postaci przypalonego steku, lub zwęglonej cukinii. Warto także pomyśleć o zakupie specjalnych szczypców do mięsa, porządnych widelców oraz łopatek, szpikulców do szaszłyków. Ciekawą propozycją jest także zakup specjalnej walizki, zawierającej fachowe akcesoria do grillowania. Pomogą nam one w profesjonalnej i bezpiecznej obsłudze naszego urządzenia. Solidnie wykonane, łatwo przenośne posłużą nam przez wiele sezonów. Grille powinny mieć też łatwo usuwalne ruszty, popielniki, tace do zbierania tłuszczu, itp., tak by w trakcie pieczenia obsługa nie komplikowała się i nie wymagała niepotrzebnych nakładów pracy.
Czyszczenie i konserwacja grilla
Estetyka przygotowania jedzenia jest równie ważna jak jego smak i wygląd. Nikomu nie sprawi przyjemności konsumpcja warzyw bądź ryb z niezbyt czystego, zatłuszczonego rusztu. Każdorazowo warto go wyczyścić zaraz po pieczeniu. Zaoszczędzimy dzięki temu wiele czasu i nerwów. Większość sklepów sprzedających grille ma w swojej ofercie specyfiki do ich dokładnego czyszczenia. Stary tłuszcz, czy zabrudzenia od węgla trudniej usunąć. No i wyczyszczony grill będzie zawsze gotowy do użytku, gdy tylko najdzie nas ochota na faszerowaną paprykę czy pstrąga z trawą cytrynową. Spotkania przy jedzeniu o zachodzie słońca będą wówczas wielką radością dla wszystkich naszych przyjaciół.
undefined